Grafkunstenaar - mijn verhaal

Ontwerp en uitvoering van persoonlijke grafmonumenten

Waarom ontwerp ik grafkunst? Bijzondere en heel persoonlijke grafmonumenten van RVS en glas.

Rejo van der Weide programma-maker TV Flevoland. maakte voor omroep Flevoland maakte een reportage en interview over het ontwerpen van grafmonumenten in mijn werkplaats. Het is een beetje vreemd om jezelf zien en te horen. Toch geeft de reportage een goed beeld van mijn werkwijze.

 

Jeroen Stok

Een grafmonument of gedenkteken laten maken is niet niks. Het is vaak de verdrietigste en moeilijkste periode in je leven. En je kunt je leukere dingen bedenken dan een grafmonument te laten ontwerpen. Een moeder van een overleden teenager zei letterlijk: "ik zou veel liever een leuke broek voor hem uitzoeken..."

Een persoonlijk grafmonument, gedenkteken of urn betekent in de praktijk heel veel voor mensen, veel meer dan je ooit met een kunstwerk zou kunnen bereiken. Mede daarom is het voor een grafkunstenaar zulk dankbaar werk. In het ontwerp zijn uw wensen, ideeŽn altijd het uitgangspunt.

kunstenaar Jeroen Stok
Kunstenaar in atelier

 

Mijn persoonlijke verhaal

Dood vader
Met de dood van mijn vader kwam de vraag voor een grafmonumentje. Als beeldhouwer was ik de aangewezen zoon om dat te maken. Mijn broer, die goed met woorden overweg kan, had de teksten op de uitvaart en kerkdienst grotendeels verzorgd. Nu ligt op het ontwerpen van een kunstwerk een totaal andere lading dan op het maken van een grafmonument. En dan nog wel een grafmonument voor je vader. Dan moet het zo ongeveer je allerbeste kunstwerk ooit worden. Daarnaast moet ook je moeder het nog mooi vinden… Ga er maar aan staan! De pastoor die de uitvaart begeleidde snapte het dilemma blijkbaar heel goed: "Jeroen" zei hij, "het hoeft geen kunst met een grote K te worden."


Vrije vogel: grafmonument voor mijn vaderVrije vogel
Dat haalde een enorm stuk lading weg.  Met de woorden van mijn moeder “Hij was een vrije vogel” in het achterhoofd kwam ik met een gestileerde vogel als ontwerp.  In eerste instantie een eenvoudig en simpel ontwerp, maar achteraf wťl een van mijn meest authentieke beeldjes. Een mooie speelse vogel van rvs, die symbool stond voor de vrijheid die mijn vader zo dierbaar was. Een vogel die ook het verlaten van het aardse verbeeldde. Spontaan was een heel vrij kunstwerk ontstaan dat -en dat was toch het allerbelangrijkste- ook mijn moeder heel mooi vond.


Meer grafmonumenten
Sinds dat beeldje volgde al snel andere opdrachten voor bijzondere en persoonlijke grafmonumenten. Vaak voor heel trieste zaken: ... Verdriet bij nabestaanden zo groot dat het nauwelijks nog ruimte laat voor iets anders. 
In al die gevallen ben ik de ervaring met het grafmonument voor mijn vader nooit vergeten: sta open voor suggesties van de nabestaanden en werk op een spontane en eigen wijze. Zo ontstaat als het ware van zelf een monument dat kwaliteit heeft en voor de nabestaanden dierbaar is.


In tranen...
Geen enkel kunstwerk raakt mensen zů diep als een persoonlijk grafmonument. Ik heb nog nooit een kunstwerk gemaakt of gezien waarbij mensen spontaan in tranen uitbarsten. 
Vaak raken nabestaanden heel betrokken in het proces van ontwerpen en uitvoeren. Een ontwerp uitvoeren gaat in stapjes. Een aantal verschillende kleine modelletjes, dan een model op ware grootte, het model op de uiteindelijke bestemming zelf etc. , een foto kiezen die gegraveerd wordt in rvs.  Ieder stapje gaat samen met de nabestaanden en alles spreken we zorgvuldig door. Alle stadia worden ook gefotografeerd. Op deze manier wordt het ontwerp tegelijkertijd een stukje rouwverwerking. Dat kost tijd en daar geef ik alle ruimte aan. 
Als een moeder halverwege het ontwerp letterlijk zegt “ik wil gewoon nog niet dat het af komt, daar ben ik nog niet aan toe” dan respecteer ik dat en zetten we het proces op een lager pitje met kleinere stapjes. Een maand of 4 later is ze er wel aan toe en wil ze “dat het zo snel mogelijk af komt”. Op die manier kan het voorkomen dat tussen het eerste contact en de uiteindelijke plaatsing wel 2 jaar kan zitten.


Boekjes
Van ieder grafmonument maak ik een persoonlijk boekje voor de nabestaanden. Met schetsen, foto’s van de verschillende fases van het ontstaan van het monument en teksten over de gedachten en ideeŽn achter het ontwerp. Waarom het grafmonument er zo uit ziet. Ook dat maak ik samen met de nabestaanden. Na de plaatsing van het monument voltooit het boekje de samenwerking.  

boekjes grafmonumenten: van ieder grafmonument wordt een boekje gemaakt
boekjes over de totstandkoming van een grafmonument

 

 

Grafkunstenaar - Grafkunst

Ontwerper van bijzondere RVS grafmonumenten. - Ontwerp en uitvoering van bijzondere en heel persoonlijke moderne grafmonumenten. Grafkunst uitgevoerd in RVS en prachtig glas door Jeroen Stok

Neem voor meer informatie contact op met:
Grafkunstenaar Jeroen Stok
Moezelstraat 72
8226 LB Lelystad
tel. 0320 21 86 76
email: info@rvs-grafmonumenten.nl

Google+ Pinterest  Tumblr instagram Flickr