Onderhoud van rvs grafmonumenten

7 tips om problemen te voorkomen.

Hoe blijft RVS mooi? Hoeveel onderhoud heeft een rvs grafmonument nodig? En hoe doe je dat?

grafmonument met vogel (valk)

Dit zijn vragen die vaak gesteld worden. In de regel heeft een rvs grafmonument niet meer onderhoud nodig dan een granieten steen. Het materiaal blijft van zich zelf goed en mooi. Natuurlijk slaat er na verloop van tijd stof op neer en er kan vogelpoep op komen.

 

1 RVS

RVS bevat chroom dat een onzichtbaar laagje vormt wanneer het in aanraking komt met zuurstof. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming. Bovendien herstelt het laagje zichzelf wanneer het beschadigd wordt. Hoe gladder het rvs is hoe minder gevoelig het is voor vuilaanhechting. Gepolijst rvs is zo glad dat er eigenlijk geen vuil aan hecht.

 

2 RVS schoonmaken

Schoonmaken doe je het best met veel water en een zachte spons. Een zacht reinigingsmiddel voor ruiten voldoet daarbij. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want daar kan rvs niet tegen.

 

3 Roest?

Roestvrij staal: hoe roestvrij is rvs echt? Soms zie je kleine roestspettertjes op het rvs verschijnen. Dat is niet het rvs zelf dat roest, maar ijzerstof dat in de lucht zit. Een voorbij denderende trein maakt ijzerdeeltjes uit de spoorrails los en die waaien weg. In combinatie met regen kan dan roest ontstaan. Dat valt eenvoudig te verwijderen met een beetje polish (bijv. brasso of commandant)

 

4 Gepolijst rvs

Spiegelend (gepolijst) rvs behoudt zijn fraaie spiegelglans mits juist behandeld. Aangekoekt vuil en zand moet je met beleid verwijderen. Droog van het rvs wegvegen kan kleine krasje veroorzaken. Verwijder dit voorzichtig met overvloedig gedestilleerd water, dan blijft de spiegelglans behouden. 

 

5 Doffe glans?

Mocht spiegelend (gepolijst) RVS onverhoopt wat doffer zijn geworden probeer dan kan het autopoetsmiddel Commandant Car Polish 5 uitkomst bieden. Probeer het voorzichtig op een minder zichtbaar plekje uit. 
 

6 Wat tast rvs aan?

RVS is zeer gevoelig voor chloor. Bleek, chloor en zoutzuur zijn zeer agressief op roestvast staal. Deze middelen niet gebruiken in combinatie met RVS .

Maar ook zeewater en zeelucht kunnen RVS aantasten. Het soort RVS (RVS 316) dat wij gebruiken is hier wel goed tegen bestand. Daarnaast hoe fijner de afwerking van RVS hoe minder vuil kan aanhechten.

 

7 Wat is RVS?

Roestvast staal ook inox of RVS genoemd, en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof.

Verder zijn ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof, silicium toegevoegd.

 

8 Type RVS

 • RVS 304 Deze RVS soort wordt het meest gebruikt en is een legering die bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel. Het is niet magnetisch. In verband met problemen met zeelucht gebruiken we die standaard niet.
 • RVS 316 Een meer corrosiebestendige en duurdere soort. Legering bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel en 2% molybdeen. RVS 316 wordt veel toegepast in de scheepsbouw, scheikundige industrie en bij kunstwerken in de openbare ruimte. Het is goed bestand tegen zoutcorrosie.
 • RVS 316 mirror 8 Dit is een super hoogglans rvs plaat die corrosie bestendig is.
  Een zeer mooie rvs plaat die reflecteert als een spiegel. Betere spiegelkwaliteit is niet mogelijk.

 

9 RVS herkennen?

Echt rvs is te herkennen met een magneet: rvs is namelijk niet magnetisch. Een magneet zou er dus vanaf moeten vallen.


 

Voor en nadelen van RVS grafmonumenten

RVS grafmonumenten en gedenktekens van RVS hebben een unieke uitstraling en combineren uitstekend met (gekleurd) glas en andere materialen als steen. Op deze site vindt u tal van unieke voorbeelden.  Voor alle monumenten gebruiken we de beste kwaliteit RVS 316 (of Inox zoals men het in BelgiŽ terecht noemt (onroestbaar)

Voordelen

 • Een grafmonument van RVS oogt strak, helder en licht. Het straalt eenvoud,  helderheid en rust uit.
 • Het RVS dat we gebruiken is het hoogwaardige RVS 316. Bestand tegen de meest agressieve stoffen.
 • Onderhoudsvrij
  RVS blijft mooi en vergt eigenlijk geen onderhoud. Af en toe moet u het eens schoonmaken.
 • Gemakkelijk schoon te houden. 
 • RVS kan op veel manier bewerkt worden en biedt daardoor veel mogelijkheden.
 • RVS combineert uitstekend met glas, steengeroest ijzer en andere materialen
 • Laser gravures en RVS passen bij elkaar. De gravures worden Ūn het RVS gelaserd en zijn daardoor erg duurzaam.
 • Ook foto's kunnen in het RVS gelaserd of gegraveerd worden.

Nadelen

 • RVS is ongelofelijk sterk en niet kapot te krijgen. Vandalen kunnen er met een hamer of steen wel deuken in slaan.
 • RVS hoogglans (als een spiegel) is gevoelig voor krassen. Als er zand op ligt en men veegt dat met een droge doek weg krijg je krasjes. (met overvloedig water wegspoelen is de juiste werkwijze) 
 • Het later toevoegen van teksten kan (afhankelijk van het ontwerp van het monument) lastig zijn. Als vooraf duidelijk is dat er later nog een naam bij moet komen kan hier rekening mee worden gehouden Mooie en bijzondere RVS grafmonumenten die je stil doen staan.
 • Roest
  RVS zelf kan niet roesten; toch zie je op RVS in de openbare ruimte soms roest. Dat is zogenaamde "vliegroest". IJzerdeeltjes die door de wind op het rvs terecht komen en daar roesten. Het RVS zelf wordt echter niet aangetast. Met een eenvoudig chemisch product valt dit eenvoudig te verwijderen.
 • Dof geworden RVS
  Mocht het RVS in de loop der jaren wat doffer zijn worden dan breng je met een auto poetsmiddel de glans snel weer terug.

 

Om tot zo'n persoonlijke invulling te komen is vooral persoonlijke aandacht en ruim tijd voor het verhaal van de nabestaanden nodig. Het komen tot een persoonlijk ontwerp samen met de nabestaanden is vaak een proces waarbij ook rouwverwerking een rol speelt.

 

Luisteren, ideeŽn aandragen, stimuleren, schetsen maken: tenslotte is niemand op de wereld hetzelfde. Alle grafmonumenten die ik maak vertellen zo hun eigen unieke verhaal. Dat maakt het grafmonument zo bijzonder; met name voor de nabestaanden, die daar zeer nauw bij betrokken zijn geweest.

 

Eer uw dierbare op persoonlijke wijze met een uniek grafmonument.