Familiegraf

Grafmonument voor de familie Gast

Opdracht voor een persoonlijk familiegraf monument. Het graf moest voornaam, maar wel met een knipoog.

De familie Gast gaf opdracht voor een familiegraf monument. Het graf moest voornaam, maar wel met een knipoog worden. Ook moest goed duidelijk worden dat hier de familie Gast lag. Gelukkig was er nog geen sprake van een overlijden of ziekte. Maar de familie wilde op voorhand het familiegraf goed regelen.

Te gast
De grote en prominente letters GAST, verwijzen niet zo zeer naar de achternaam GAST maar refereren aan het feit dat we op aarde te GAST zijn. We komen met lege handen en we gaan weer met lege handen. In de tussentijd zijn we slechts te GAST.

Het grafmonument bestaat uit drie op elkaar liggende platen Noors graniet met een blauwachtige uitstraling. De drie platen zo geslepen dat ze bovenaan dikker zijn dan vooraan. Het monument krijgt zo een oplopend karakter. Op het graniet liggen 2 gepolijste vleugels van roestvrij edelstaal. Deze verstilde vleugels suggereren rust en bescherming. Op de rvs achterwand staat in grote letters het woord GAST. In de achterwand is op verzoek een klein bankje verwerkt en drie uitsparingen voor lichtjes.

Duurzaam
Op het graniet liggen 2 beschermende vleugels te rusten. Het grafmonument is gefotografeerd ruim 6 jaar na oplevering en ziet er nog altijd strak en spiegelend uit.Het gebruikte materiaal is rvs dat gedeeltelijk gepolijst is en mooi Noors graniet dat een diepe glans en kleur heeft.

Het graf is tot op heden gelukkig nog leeg.

Voor en nadelen van RVS grafmonumenten

RVS grafmonumenten en gedenktekens van RVS hebben een unieke uitstraling en combineren uitstekend met (gekleurd) glas en andere materialen als steen. Op deze site vindt u tal van unieke voorbeelden.  Voor alle monumenten gebruiken we de beste kwaliteit RVS 316 (of Inox zoals men het in BelgiŽ terecht noemt (onroestbaar)

Voordelen

 • Een grafmonument van RVS oogt strak, helder en licht. Het straalt eenvoud,  helderheid en rust uit.
 • Het RVS dat we gebruiken is het hoogwaardige RVS 316. Bestand tegen de meest agressieve stoffen.
 • Onderhoudsvrij
  RVS blijft mooi en vergt eigenlijk geen onderhoud. Af en toe moet u het eens schoonmaken.
 • Gemakkelijk schoon te houden. 
 • RVS kan op veel manier bewerkt worden en biedt daardoor veel mogelijkheden.
 • RVS combineert uitstekend met glas, steengeroest ijzer en andere materialen
 • Laser gravures en RVS passen bij elkaar. De gravures worden Ūn het RVS gelaserd en zijn daardoor erg duurzaam.
 • Ook foto's kunnen in het RVS gelaserd of gegraveerd worden.

Nadelen

 • RVS is ongelofelijk sterk en niet kapot te krijgen. Vandalen kunnen er met een hamer of steen wel deuken in slaan.
 • RVS hoogglans (als een spiegel) is gevoelig voor krassen. Als er zand op ligt en men veegt dat met een droge doek weg krijg je krasjes. (met overvloedig water wegspoelen is de juiste werkwijze) 
 • Het later toevoegen van teksten kan (afhankelijk van het ontwerp van het monument) lastig zijn. Als vooraf duidelijk is dat er later nog een naam bij moet komen kan hier rekening mee worden gehouden Mooie en bijzondere RVS grafmonumenten die je stil doen staan.
 • Roest
  RVS zelf kan niet roesten; toch zie je op RVS in de openbare ruimte soms roest. Dat is zogenaamde "vliegroest". IJzerdeeltjes die door de wind op het rvs terecht komen en daar roesten. Het RVS zelf wordt echter niet aangetast. Met een eenvoudig chemisch product valt dit eenvoudig te verwijderen.
 • Dof geworden RVS
  Mocht het RVS in de loop der jaren wat doffer zijn worden dan breng je met een auto poetsmiddel de glans snel weer terug.

 

Om tot zo'n persoonlijke invulling te komen is vooral persoonlijke aandacht en ruim tijd voor het verhaal van de nabestaanden nodig. Het komen tot een persoonlijk ontwerp samen met de nabestaanden is vaak een proces waarbij ook rouwverwerking een rol speelt.

 

Luisteren, ideeŽn aandragen, stimuleren, schetsen maken: tenslotte is niemand op de wereld hetzelfde. Alle grafmonumenten die ik maak vertellen zo hun eigen unieke verhaal. Dat maakt het grafmonument zo bijzonder; met name voor de nabestaanden, die daar zeer nauw bij betrokken zijn geweest.

 

Eer uw dierbare op persoonlijke wijze met een uniek grafmonument.