Eigentijds grafmonument met bloemen van glas

eigentijds-artistiek-grafmonument-met-bloemen

Grafkunst monument van rvs en geroest corten staal met kleurrijke glas geblazen bloemen. Een uitbundig grafmonument voor Marja

Toen Marja plots overleed was de ontreddering en verbijstering groot. Een krachtige vrouw zowel fysiek als qua karakter was in de bloei van haar leven volkomen onverwacht heen gegaan.

Marja was zeer begaan met anderen. Ze werd gedreven door haar passie om mensen te helpen. Dit deed ze vol energie. Zij startte een succesvolle woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking op. Dit deed zij samen met het gezin. 

Zij bracht anderen en daarmee zichzelf tot bloei. 

Het is prachtig vooral met de middagzon op de bloemen. De serene rust van de begraafplaats maakt het heel erg mooi

Astrid

Eigentijds grafmonument

Het monument moest eer brengen aan Marja, maar later moet het ook ruimte bieden aan haar partner. Het moest vooral licht en kleurrijk zijn en anders dan standaard grafstenen.

In het gesprek kwamen we al snel op een boompje met bloemen. Als symbool van kracht en tot bloei komen. Kleurrijk en uitbundig. 

Ontwerpen maken

Van een serie van verschillende ontwerpen koos de familie na enige discussie gezamelijk voor 1 ontwerp. Dat bestond uit een boom die gemaakt was van geroest corten staal en van RVS. De boom was a.h.w. opgebouwd uit twee aparte bomen, verschillend van aard en karakter, die volledig in elkaar zijn vergroeid. Samen vormen ze 1 boom.

Mock-up

Dat idee sprak aan. Vervolgens maakte ik een mock-up model op ware grootte van karton met bloemen van papier. 

Dit model werd nog  verder verfijnd, de naam werd in het eigen handschrift van Marja gegraveerd. 

Twee boompjes in n. sommige takken zijn van RVS, de andere van geroest corten staa. De blaadjes van de boom hebben een mooie nerfstructuur gekregen.

Twee in n

Maar het graf is voor twee mensen, daarom bestaat uit boompje eigenlijk uit twee bomen in en. Op de voet is ruimte gehouden voor een extra naam.

 geroest staal en rvs gecombineerd


Harten uit oneindigheidssymbool

De boom rijst op uit twee cirkels (het oneindigheid symbool)  die zo in elkaar zijn gedraaid dat er een hartvorm ontstaat. Uit liefde gegroeid. 

 

Glas geblazen bloemen

De bloemen zijn glasgeblazen en gemaakt door meesterglasblazer Richard Price in de glasstudio's van vanTetterode in Amsterdam.

Op een natte en koude najaarsdag plaatsten we met elkaar het monument. Het cortenstaal moest toen nog gaan roesten. Regelmatig ben ik de maanden daarna langs gegaan om de roestsporen van het cortenstaal op het RVS te verwijderen. Na een aantal maanden was het corten uitgeroest en wordt het RVS niet langer besmet.

 


 Het monument staat op de begraafplaats Holy in Vlaardingen.