Gedenksteentje baby - voor Hidde

Prachtig babygraf van glas en RVS

gedenksteentje baby - glas met bloemen

Een heel bijzonder gedenksteentje voor een baby - Hidde. 

Geheel onverwachts overleed Hidde kort na de geboorte. Het was een extra grote schok omdat het zo onverwachts was. De zwangerschap was voorspoedig verlopen. De eerste weken meestal vol blijdschap over een nieuwe leven veranderden in een strijd tegen de dood. Helaas lukte het ondanks alle inzet niet.  Een klap voor de ouders en grootouders. In hun geloof en kerkgemeenschap vonden ze troost.

sfeerfoto babygraf

De jonge ouders wilden graag een passend monumentje. Het monumentje moest natuurlijk hun liefde voor Hidde tonen en op subtiele wijze verwijzen naar hun geloof. Het geloof hielp om de dood van Hidde te aanvaarden en bij de verwerking van het verdriet.

 "Ik weet zeker dat hij bij God is en het goed heeft" 

Duifje met kleintje op grafsteen baby - gedenksteentje

Moeder duif met kleintje

Het vogeltje - een witte duif met een kleintje tussen haar vleugels - is gebaseerd op een schetsje dat de moeder gemaakt had.  Een serie kleine ontwerpjes van een boomtak met blauwe bloemen en vogeltjes volgde. Een ontwerp werd verder uitgewerkt. In dit monument zijn bloemen, takken en vogeltjes versmolten met een glasplaat. 

Textuur

De bloemen en takken hebben een hele fijne textuur gekregen - met een klein houtje werden deze in het glas getekend voordat dit de oven in ging. De glasplaat is bewust niet transparant, maar mat gemaakt. Als je goed kijkt zie je allemaal kleine luchtbelletjes in de glasplaat. 

Deze plaat staat op een hart van RVS. Rondom het hart is heel fijn zand gestrooid en zijn mooie stenen en bloemen neergezet. 

Mooi gedenksteentje van glas voor babygraf met vogel en bloemen

"Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw..."

Tekst graveren
In het RVS is mooie tekst gegraveerd: o.a. bovenstaande regels uit het bekende lied. Deze zijn bewust beperkt gehouden om de tekst sterker te maken. 

De regels "stil maar wacht maar" op het monument zijn  later gekozen. Ze komen uit het lied "Nu gaan de bloemen nog dood". Pas achteraf beseften we dat de bloemen op het monument niet verwelken en dat alle takken naar boven gericht zijn.

Persoonlijk vind ik het een heel geslaagd en mooi monumentje geworden. Het straalt lichtheid uit en is helder en sprankelend. 

Kindermonument plaatsen

Op een winderige novemberdag plaatsten we dit mooie monumentje samen met ouders, zusje, broertje en opa's en oma's. De vader droeg zelf het glas naar het graf. De opa's staken de handen uit hun mouwen en hadden in een mum van tijd het beton waterpas gelegd. Met hulp van het kleine zusje werd het fijne zand, de bloemen en de stenen smaakvol neergelegd.

Tijdens het plaatsen had de wind de hemel schoon geblazen en na afloop scheen ineens de zon. Het plaatsen werd afgesloten met een groepsfoto rond het graf. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt.  Afsluiting van een intensief proces.


Beste Jeroen

We willen je ontzettend bedanken voor het ontwerp & uitvoering  van Hidde zijn monumentje. We zagen er erg tegen op om er mee aan de gang te gaan.

We zijn zo blij dat jij op ons pad kwam. Jij begreep meteen ons gevoel en kon dit in beeld brengen op een hele mooie manier!

Zo fijn hoe het proces is gegaan. Dit is ook voor ons een stuk verwerking geweest. Jouw rust en inlevingsvermogen was bijzonder, dat heb je nodig met zoiets. 

Hartelijk dank

Plaatsen grafmonumentje Hidde from Henk van Noord on Vimeo.


Begraafplaatsen in Houten


Algemene Begraafplaats Oud Wulven
Oud Wulfseweg 4a
3992 LT Houten


Begraafplaats Oud Wulven dateert van 1990. Het is een mooie intieme begraafplaats net buiten Houten in een landschappelijke ruimte.  

De begraafplaats kent twee grafvelden, een besloten urnenhof met urnengraven en twee urnenmuren en een strooiveld. Rondom de begraafplaats staan eiken, hazelaars en kornoeljes.

Centraal op de begraafplaats staan twee grote beuken met een bank eromheen. Rondom staan taxus hagen. Rond de grafvelden is een wandelpad, uitgemaaid in het gras, met wilde bloemen er omheen. Het tweede grafveld is sinds 2015 in gebruik.


Begraafplaats Prinses Ireneweg
Pr. Ireneweg 1
3991 BE Houten

Begraafplaats Prinses Ireneweg is een historische begraafplaats die dateert van rond 1830, aangelegd in de typische Engelse stijl die toen erg in de mode was aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect H. van Lunteren.

Op de begraafplaats zijn drie monumentale graven en ongeveer zestig oude grafstenen van vr 1962.

Later kreeg de begraafplaats een Franse stijl met de kenmerkende zuilvormige coniferen. De begraafplaats is een gemeentelijk monument. 


RK Begraafplaats Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming
Loerikseweg 10
3991AD Houten

Naast twee gemeentelijke begraafplaatsen zijn er nog vijf bijzondere algemene begraafplaatsen die de kerk beheert:

  • Rooms-katholieke begraafplaats Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, Loerikseweg 10
  • Rooms-katholieke begraafplaats, Jonkheer Ramweg, Schalkwijk
  • Nederlands Hervormde begraafplaats, Brink, Schalkwijk
  • Rooms-katholieke begraafplaats, Beusichemseweg, ’t Goy
  • Nederlands Hervormde begraafplaats, Waalseweg, Tull en ‘t Waal