Glazen grafmonument voor een jonge vrouw

Een liefdevol ontwerp van een glazen grafmonument met RVS en prachtige glas geblazen bloemen. Licht en kleurrijk ter nagedachtenis van deze bijzondere vrouw.

grafmonument met bloemen

 

Kleurrijke bloemen van glas voor een jonge vrouw. 

Het leven van Lydie, een knappe en bijzonder levendige jonge vrouw kwam abrupt ten einde. Haar vrolijke en kleurrijke persoonlijkheid wordt door velen ernstig gemist. Ter ere van Lydie moest een monument komen dat haar op passende wijze verbeeldt. 

glazen grafmonument bestaande uit gekleurde bloemen in combinatie met RVS

Het ontwerp

Het ontstaan van het ontwerp voor dit monument was bijzonder. Het oorspronkelijke idee was om een "wolk van RVS" te maken. Ik had een zwevende wolk voor ogen met kleurrijke elementen. Met koperdraad maakte ik een aantal kleine ontwerpen van "wolkachtige" vormen. Door "toeval" vielen een paar onderdelen op de grond en ontstond een patroon van bloembladen. Dat werd de basis voor dit ontwerp. Een RVS frame dat 5 glazen bloemen draagt. Iedere bloem heeft vijf ovaal vormige bladen van RVS (behalve de laatste bloem). Die ogen onder een bepaalde hoek als een hart. De laatste bloem komt los van de grond en is "niet af".

glazen bloem van grafmonument
"onaffe" wildflower

 

Symboliek

De laatste bloem, de "wild flower", symboliseert Lydie voor wie dit ontwerp gemaakt is. Alle bloemen tezamen staan voor de vijf familieleden van het gezin. Iedere bloem is anders, maar ze horen wel bij elkaar. Het totale aantal bloembladen komt overeen met het aantal jaren dat Lydie geleefd heeft. Ook dit ontstond spontaan tijdens het maken van het ontwerp. Aanvankelijk wilde ik vijf complete bloemen maken. Maar wat ik ook probeerde die laatste bloemblaadjes wilden maar niet blijven zitten. Toen ik even een pauze nam zag ik ineens de symboliek van de onaffe bloem en het aantal blaadjes dat overeenkwam met Lydie's leeftijd. 

 

Bedankt namens ons allemaal voor de betrokkenheid, goede zorgen, toewijding, geduld en begeleiding die jij ons geboden hebt bij de totstandkoming van dit mooie en bijzonder uniek grafmonument voor ons Lydie.

 

 

De bloemen door meesterglasblazer

Voor het grafmonument blies een Engelse meester-glasblazer meerdere glazen bloemen in verschillende kleuren en vormen. In iedere bloem werd een speciaal patroon aangebracht. Het bijzondere is dat tijdens het maken de kleuren anders zijn dan na afkoelen. Hoe een bloem "eruit" komt is deels een verrassing. Bekijk hier het glasblazen.

Er is altijd kans op breuk tijdens de afkoelperiode van een aantal dagen. Daarom maakten we een aantal extra exemplaren. Bovendien kunnen de nabestaanden dan zelf een keuze maken.

 

Bodembedekking

Van het aanvankelijke idee om het geheel boven een bed van mos te laten zweven bleek het mos erg lastig om duurzaam te realiseren. Nu zijn kleine groene steentje gebruikt, zogenaamd olivijn, een fijn groenig steentje dat het effect van natuurlijk groen oproept. Bijzonder is dat olivijn CO2 absorbeert. Het is zelfs genoemd als oplossing voor het klimaatprobleem. (greensand.nl)

 

Persoonlijk - RVS handgeschreven naam

Lydie's eigen handschrift werd gebruikt om haar naam in RVS uit te snijden. Dat maakt het monument extra persoonlijk. Bovendien is ergens in het monument haar vingerafdruk verwerkt.

RVS handgeschreven naam

 

Plaatsen

Met elkaar droeg de familie het monument naar het graf toe. Een aangrijpend en emotioneel moment.
Het uitmeten, plaatsen en toevoegen van de groene steentjes deden we met elkaar. 

 

 

Glazen grafmonument op begraafplaats

Op de begraafplaats valt het gedenkteken met glazen bloemen voor Lydie op door zijn lichtheid en kleur. Het contrast met de overwegend zware en donkere stenen grafmonumenten kan haast niet groter zijn.

Nabeschouwing door grafkunstenaar

Het maken van dit glazen grafmonument en de weg er naar toe was een bijzondere ervaring! De inbreng van de nabestaanden speelde een grote rol bij het tot stand brengen van dit bijzondere monument. Het was intens, nam zijn tijd, maar het was ook fijn omdat het zo grondig was.


Voor de nabestaanden is het weer een stukje in het proces van rouwen en van rouwverwerking geweest. Zoals de vader zei "een van de laatste dingen die wij voor Lydie kunnen doen." De reacties die men kreeg van familie en vrienden waren zeer positief en ook ontroerend.

 

Persoonlijk ben ik erg tevreden over het resultaat. Artistiek vind ik de combinatie van het organische (kleurrijke bloemen) met de zekere geometrie van de RVS draadfiguren binnen een strak afgebakend vlak erg geslaagd.

 

Maar belangrijker: vooral ben ik tevreden dat het monument een passend en persoonlijk eerbetoon is geworden voor deze jonge levenslustige vrouw. Een veelbelovende en getalenteerde vrouw aan wiens leven helaas veel te vroeg een einde kwam.

.

 

 glasblazer in actie in atelier vanTetterode in Amsterdam