Gedenkteken begraafplaats Naarden

Zoveel tranen om zoveel doden - Verzamelgraf

RVS Monument gemeengschappelijk graf Begraafplaats Naarden

Op een begraafplaats worden eens in de zoveel tijd een aantal graven geruimd. De restanten daarvan komen in een verzamelgraf. Vroeger werd dat meer beeldend een knekelput genoemd.

Voor de begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden ontwierp ik voor het verzamelgraf een herdenkingsmonument . Het werd een roestvrij stalen spiegel met daarin kringen en een dichtregel.

De kringen verbeelden de talloze tranen die ieder afscheid van een geliefde begeleidden. Ook staan ze symbool de nietigheid van ons bestaan gezien vanuit de eeuwigheid. We zijn tenslotte slechts druppels die in een oneindige oceaan vallen. Uiteindelijk vervaagt ieder onderscheid en komen we tezamen.

De dichtregel van Felix Timmermans sluit daarop aan "De kern van alle dingen is stil en eindeloos." Het was nog lastig om hiervoor een dichtregel te vinden die recht deed aan iedereen.

Gedenkteken: van klein tot groot

Gedenktekens kunnen qua grootte variŽren van klein tot monumentaal, essentieel is dat ze persoonlijk zijn. Gedenktekens kunnen zowel thuis als op een begraafplaats geplaatst worden. Zowel particulieren als bedrijven vragen er om. In een woonkamer, buiten in de tuin, in de hal van een kantoor waarvan het personeel weet dat het voor een overleden collega is, of op een speciale gedenkplaats. Voor een buitenstaander hoeft het niet altijd duidelijk te zijn dat het een persoonlijke herinnering of nagedachtenis betreft.

Groot of klein, binnen of buiten, thuis of op het werk, een gedenkteken van RVS, glas of steen geeft op geheel eigenwijze uitdrukking aan ķw gevoelens en herinneringen.

 

Gedenktekens: unieke, persoonlijke en mooie ontwerpen

 

meer informatie of vrijblijvend gesprek over een gedenkteken van RVS