Nieuws

TV interview grafmonumenten

Rejo van der Weide programma-maker TV Flevoland. maakte voor omroep Flevoland maakte een reportage en interview over het ontwerpen van grafmonumenten in mijn werkplaats. Het is een beetje vreemd om jezelf zien en te horen. Toch geeft de reportage een goed beeld van mijn werkwijze.

 

Geboorteakte voor doodgeboren kindje

Doodgeboren kinderen krijgen voortaan dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte overlijden. Ministers Plasterk en van der Steur maken deze wijziging mogelijk na een lobby door Natasja Geyteman. lees verder...

beeldje kindje met bloemen

Stinkpaal tegen konijnenterreur

De begraafplaats in Hendrik-Ido-Ambacht gaat op unieke wijze de strijd aan tegen de konijntjes-terreur. De schattige beestjes houden huis op de begraafplaats aan de Achterambachtseweg; afgevreten bloemstukken en zelfs verzakte grafstenen.

Zaken die een diepe emotionele impact kunnen hebben op nabestaanden. De begraafplaats zet nu zogenaamde geurzuilen in. Deze stinkpalen verspreiden een lucht die konijnen moet afschrikken.

Volgens Bas GRoeneveld van de gemeente is het een nieuw concept, met een stof die konijnen een gevoel van angst geeft. Dieren ruiken de geur in een straal van dertig meter rond zo'n paal. 

"Het is een geur op basis van kruiden. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er leeuwenpoep doorheen zit", zegt Groeneveld.  "Het ruikt als een asbak die in de regen heeft gestaan. Het is niet schadelijk voor de omgeving."

De effecten van de stinkpalen worden na drien maanden bekeken. Zijn er daadwerkelijk minder knaagsporen dan wpordt overwegen extra palen te plaatsen.

De grafzerk met lipafdrukken in geroest staal voor Pim ligt op deze begraafplaats. 
Bron: rijnmond.nl


Chambre dood - opmerkelijk initiatief in Brugge

Chambre dood is een bijzonder initiatief van 27 vrienden uit Brugge die tezamen begraven wilden worden en een bestaande grafkleder overnamen.

lees verder >>>

chambre dood - grafkelder voor 27 vrienden 

 

Graf in de achtertuin?

Mag je je dierbare in je eigen tuin begraven? De heer Windels uit Brunssum deed het en prompt eiste  de gemeente dat hij binnen zes dagen zijn vrouw weer zou opgraven. De man stapte naar de rechter en die besloot ... Lees verder

 tuingraf - begraven in je eigen tuin

tuingraf 

 

Crowdfunding voor een graf

Moderne manier om een uitvaart en grafmonument te bekostigen?

Greet en John die hun goede vriend Micha (25) verloren regelden de uitvaart voor hun beste vriend. Geld voor een monument was er helaas niet. Daarom zetten ze een crowdfundingactie op. Diezelfde avond na een oproep via internet om geld te doneren stroomde in slechts 3 uur al € 3000,- binnen. De donaties bleven de dagen er na binnen stromen tot ruim € 7100,00. Hierdoor kon een mooi en passend monument geplaatst worden. 

Hoe word je een engel?

In BelgiŽ kun met een eenvoudige handeling een engel worden....
De gemeente Gent is een actie begonnen om erfgoed als oude grafmonumenten te bewaren voor de toekomst. "Graf zoekt engelbewaarder"..

foto op grafsteen (heel oud) 

 

Dansen tussen grafmonumenten

Veel commotie rondom een dansvoorstelling van choreografe Ann Van den Broek die wordt opgevoerd op begraafplaatsen. Volgens de choreografe "delen wij verdriet te weinig". Ze wil met haar dansvoorstelling "mensen 'iets emotioneels laten meemaken".  Lees verder over dansen tussen grafmonumentendans op begraafplaats

 

Historisch Grafmonument Leiden hersteld

Leidens Ontzet - wie herinnert het zich nog van de geschiedenislessen - de geuzen, het witte brood? Het ruim 350 jaar oude grafmonument van burgemeester Van der Werf (de belangrijkste persoon van het Leidens Ontzet) was ernstig verwaarloosd. Het is nu in volle ere hersteld.

 Grafmonument Van der Werf

De typische vormgeving van de 17e eeuw weerspiegelt het groeiende zelfbewustzijn van de burgers van die tijd. Het is een mooi grafmonument epitaaf. Restauratiespecialist Pier Terwen begeleidde de restauratie van dit bijzondere erfgoed om niet (gratis).

 Lees artikel

 

Zonnekind:

Boekje voor ouders van een kindje dat voor, tijdens of vlak na de geboorte overlijdt.

Het was de bedoeling het ziekenhuis met een gezonde, pasgeboren baby in je armen te verlaten. In plaats daarvan neem je verdriet en wanhoop mee naar huis. Zonnekind is een boekje dat herkenning, steun en hoop geeft in een verschrikkelijk moeilijke tijd. Een erg mooi boekje dat te bestellen is op zonnekinderen.org 

Zonnekind - boekje voor ouders waarvan kindje voor, tijdens of vlak na de geboorte overlijdtZonnekind - mooi boekje voor ouders van een kindje dat voor, tijdens of vlak na de geboorte overlijdt.

 

Vernieling begraafplaats

Zomaar een krantenberichtje:

"Twee jongetjes van acht en negen uit Almere zijn opgepakt omdat ze graven op een begraafplaats aldaar vernield hebben. Omdat ze jonger dan twaalf zijn komt er geen vervolging. De twee hebben ongeveer vijftig graven en ornamenten vernield."  lees meer over vernielingen op begraafplaatsen

vernielde graven - vandalisme op begraafplaats
Omvergetrokken grafstenen

Grafmonumenten verzekeren - verzekering grafmonument

Voor een klein bedrag kunt u een grafmonumenten verzekeren tegen onheil van buitenaf. Memorabel afscheidsmonumenten krijgt als leverancier van grafmonumenten korting die we graag aan u doorgeven.

 

Opmerkelijk: tweedehands grafmonumenten

Oude grafmonumenten in BelgiŽ opnieuw gebruikt

oude grafsteen

Op de begraafplaatsen van Zonnebeke in BelgiŽ biedt men in totaal 54 oude gebruikte grafmonumenten te koop aan. lees verder over tweedehands grafmonumenten 

Herdenkingsboom - memoriaalboom

Passend eerbetoon aan de slachtoffers van de Joodse vervolging

gedenkboom - herdenkingsboom - memoriaalboom

Passend eerbetoon aan de slachtoffers van de Joodse vervolging. Deze boom van staal staat voor de synagoge in Budapest

 

DNA spray tegen vandalisme grafmonumenten

Nieuw middel in de strijd tegen vandalisme op begraafplaatsen

Op diverse begraafplaatsen krijgen bronzen en koperen grafmonumenten en grafornamenten een DNA spray.

Lees verder over vandalisme van grafmonumenten

 

Nucleair Grafmonument

Graftombe voor centrale Tsjernobyl

grafmonument voor kernreactor Tsjernobyl
In Tsjernobyl werd onlangs het eerste deel van een gigantische boogvormige structuur overeind gezet. Deze gigantisch graftombe moet straks de reactor van de kerncentrale die in1986 ontplofte afschermen.

Uiteindelijk zal het gevaarte maar liefst 257 meter bij 150 meter groot zijn, en 108 meter hoog. Met het project dat eind 2015 afgerond is kost een slordige 1,54 miljard euro.

De nieuwe sarcofaag vervangt de tijdelijke koepel die vlak na de ergste kernramp in de geschiedenis over de reactor geplaatst werd en die een geschatte levensduur van dertig jaar heeft.